„Europa na widelcu” to projekt Gminnej Biblioteki Publicznej w Służewie, którego celem jest przybliżenie mieszkańcom gminy najciekawszych trendów kulinarnych naszego kontynentu. Podczas warsztatów uczestniczki poznały już m.in. tajniki kuchni rosyjskiej, włoskiej i polskiej.
Najnowsza podróż w poszukiwaniu aromatów i smaków zaprowadziła je do klimatycznej Francji, której kuchnia uważana jest za jedną z najbardziej różnorodnych na świecie. Przewodnikiem w tej wyprawie już tradycyjnie była Bożena Świątkowska. Na stołach zawitały barwne składniki, z których powstały m.in. zupa cebulowa z grzankami, gulasz z wołowiny podlewany winem, zaś na deser słodkie naleśniki. Nie zabrakło również bogatej palety serów, z których słyną Francuzi.
Za miesiąc odbędą się ostatnie warsztaty z serii „Europa na widelcu”, podczas których uczestnicy powrócą do tradycyjnej kuchni polskiej.
O krok od wielkiej tragedii! Cudem uniknęli śmierci! [wideo - program Stop Agresji Drogowej]