Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach. Zobaczcie zdjęcia od naszych czytelników

Kamila Pochowska
Kamila Pochowska
Zdaniem wielu pacjentów w placówkach medycznych posiłki serwowane pacjentom pozostawiają wiele do życzenia. Zdarzają się jednak wyjątki, gdzie pacjenci chwalą sobie szpitalną kuchnię. Zobaczcie zdjęcia posiłków wysłanych przez czytelników.Szczegóły na kolejnych slajdach >>>
Zdaniem wielu pacjentów w placówkach medycznych posiłki serwowane pacjentom pozostawiają wiele do życzenia. Zdarzają się jednak wyjątki, gdzie pacjenci chwalą sobie szpitalną kuchnię. Zobaczcie zdjęcia posiłków wysłanych przez czytelników.Szczegóły na kolejnych slajdach >>>nadesłane
Jak karmią pacjentów w polskich szpitalach? Zdania na temat posiłków są podzielone. Jedni sobie je chwalą, drudzy nie pozostawiają na nich suchej nitki. My zapytaliśmy o zdanie naszych czytelników. W odpowiedzi dostaliśmy wiele zdjęć posiłków. Zobacz w naszej galerii, czym są karmieni pacjenci w szpitalach.

Jedzenie w polskich szpitalach często jest przedmiotem ponurych żartów. Porcje bywają małe, a ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Zdarzają się również tacy, którym smakuje szpitalna kuchnia.

Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach

Postanowiliśmy sprawdzić, jak obecnie wygląda sytuacja na szpitalnych oddziałach. Jak zwykle mogliśmy liczyć na wsparcie naszych czytelników, którzy podzielili się z nami wieloma zdjęciami. Jest aż tak źle? Oceńcie sami. Te zdjęcia nie są podrabiane!

Jedzenie w polskich szpitalach. Tym karmieni są pacjenci. Zobacz zdjęcia od czytelników

Kto odpowiada za wyżywienie w szpitalu? 16 marca 2022 r. został opublikowany projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, który zakłada wprowadzenie nowych przepisów mających korzystnie wpłynąć na standard organizacyjny jednostki, a także skuteczność procesu leczniczego i dalsze zdrowienie pacjentów.

- Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych - podkreślają autorzy projektu.

Projekt określa wymagania obowiązujące przy prowadzaniu żywienia zbiorowego w szpitalach, w tym rodzaju diet. Ponadto ma zostać wprowadzony określony wzór karty żywienia szpitalnego, w którym zawarta będzie m.in. liczba posiłków, czy ilość wypitych płynów.

Związek Powiatów Polskich postuluje o dłuższy termin wejścia w życie rozporządzenia. Ich zdaniem wprowadzenie nowych regulacji spowoduje wzrost kosztów ponoszonych przez podmioty lecznicze. Jak podkreśla ZPP konieczność zakupu rekomendowanych przez Ministerstwo Zdrowia produktów, takich jak mąka pełnoziarnista, cielęcina, orzechy, ryż, czy wołowina równa się z większymi wydatkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Chyba ludziom się popierd.o.lil szpital z restauracją
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie