Marynowanie liści winogron jest szybkie i proste. Korzyści z tej pracy odczuwa się zimą, gdy liście winogron są miłym wspomnieniem lata, a my mamy je pod ręką i dzięki temu możemy szybko zrobić gołąbki. Liście będą już wiotkie i w moment połączą się z farszem. Można owijać nimi farsze wegetariańskie, np. z kaszy gryczanej, twarogu i szpinaku albo farsze mięsne z warzywami. Są zwolennicy gołąbków ziemniaczano-grzybowych i ziemniaczano-serowych. Każdy farsz pasuje do liści winogron.
Tak krok po kroku zamarynujesz liście winogron
Podajemy przepis na jeden słoik 0,5 litra, który pomieści około 20 liści winogron. Składniki są poniżej, przygotowanie krok po kroku zobaczysz w naszej galerii.
Składniki
- 20 liści winogron
- ¾ litra wody
- płaska łyżka soli kamiennej
- łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 ząbki czosnku

Wideo