Gołąbki to danie znane każdemu Polakowi. Mięsne nadzienie zawinięte w liście kapusty, polewane sosem, smakuje wyśmienicie! To potrawa bardzo sycąca, rozgrzewająca, idealna na niedzielny obiad. Niestety, jest dosyć pracochłonna w przygotowaniu. Kapustę trzeba obrać, liście obgotować by zmiękły, a następnie nakładać na nie porcję farszu i zawijać, tak by tworzyły zwartą całość. Czy jednak nie można tego uniknąć?
Gołąbki bez zawijania – jak wykonać?
Rozwiązanie tego problemu jest proste – trzeba zrobić gołąbki bez zawijania! Jak?
- Kapustę należy drobno posiekać, a następnie zasypać solą by zmiękła. Następnie odciska się ją z nadmiaru wody.
- Potem kapustę należy dodać do mięsnego farszu i robić z całości klopsiki.
- Następnie obtacza się je w jajku i bułce tartej, tak jak kotlety schabowe.
- Potem wystarczy je usmażyć na rozgrzanej patelni, aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące! Najlepiej wykorzystać do tego celu dobrej jakości olej np. rzepakowy.
- Obsmażone gołąbki-klopsiki można zalać sosem na patelni lub polać je dopiero na talerzu tuż przed podaniem.
Chcesz poznać więcej trików na to by przyrządzić najlepsze gołąbki bez zawijania? Zapraszamy do naszej galerii pełnej pomysłów!

Wideo