5 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli ogórki nam nie wychodzą, prawdopodobnie użyliśmy do kiszenia warzyw złej odmiany.
Odmiana ogórków ma znaczenie!
Doskonale do kiszenia sprawdzą się ogórki z odmiany Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina.
6 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Gąbczasta struktura i ciemnozielona skórka zdradzają, że ogórki są przeazotowane, a więc tego nawozu w trakcie uprawy było zbyt dużo. Przeazotowane ogórki zamiast się ukisić, zgniją
7 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Przed kiszeniem ogórki należy wymoczyć, a do kiszenia używać twardej wody, która nie musi być wcześniej przygotowana.
8 z 13

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Czas od zerwania do ukiszenia. Im krótszy czas tym lepiej. Jeśli mamy możliwość najlepiej do kiszenia wybrać ogórki prosto od rolnika.