
ALE OLEJ KOKOSOWY MOŻE TEŻ POWODOWAĆ WZROST WAGI
Oleju kokosowego - jak każdego tłuszczu - należy używać z umiarem. Łyżka stołowa oleju kokosowego zawiera około 120 kalorii i 13 gramów tłuszczu - to o około 20 kalorii i 5 gramów tłuszczów nasyconych więcej niż w takiej samej porcji masła. Spożywanie większej ilości kalorii niż spalasz może prowadzić do przybierania na wadze.

OLEJ KOKOSOWY MOŻE POMÓC ZRZUCIĆ TŁUSZCZ Z BRZUCHA
Utrata tłuszczu z brzucha nie jest łatwym zadaniem. Dodanie oleju kokosowego do codziennego gotowania może pomóc. Według badań, średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) - rodzaj tłuszczu, który występuje w oleju kokosowym - są związane między innymi z redukcją obwodu talii i całkowitej tkanki tłuszczowej.

OLEJ KOKOSOWY CHRONI PRZED BAKTERIAMI
Badania wykazały, że związane z tłuszczem nasyconym związki w orzechu kokosowym mają działanie przeciwdrobnoustrojowe i mogą chronić przed bakteriami i patogenami.

DO CZEGO WYKORZYSTAĆ OLEJ KOKOSOWY W KUCHNI?
Olej kokosowy lepiej nadaje się do gotowania w wysokiej temperaturze, ponieważ ma wyższą temperaturę dymienia niż oliwa z oliwek. Ponieważ jest stały w temperaturze pokojowej ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, olej kokosowy nie jest idealnym składnikiem przepisów na zimno lub w temperaturze pokojowej, takich jak dressingi czy marynaty.