W Polsce najbardziej znanymi i cenionymi gatunkami grzybów jadalnych są borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gołąbki, gąski i opieńki. To właśnie takie dary lasu najczęściej można znaleźć na zdjęciach internautów, którzy chcą pochwalić się w sieci swoimi zbiorami. Również na Kujawach i Pomorzu sezon dla niektórych był bardzo udany.
Tak przebiegały zbiory grzybów na Kujawach i Pomorzu:
Ci, którzy w tym roku jeszcze nie udali się na grzybobranie, wciąż mają szansę nadrobić zaległości
Justyna Kołek, grzyboznawca z Międzybrodzia Bialskiego, oceniła dla Dziennika Łódzkiego, że bieżący sezon grzybowy w Polsce jest opóźniony o miesiąc, ze względu na obfite opady deszczu, które pojawiły się w końcówce lata:
- Dla pojawienia się grzybów istotnych jest kilka czynników, a najważniejszy to odpowiednia wilgotność - zaznacza Justyn Kołek. - Najlepsze są regularne opady niezbyt intensywnego deszczu, gwałtowne ulewy nie są wskazane. Grzybnia nie powinna być zalana, stojąca woda w lesie może sprawić, że grzyby się nie pojawią.
W niektórych lokalizacjach grzyby na większą skalę będzie można zbierać dopiero w październiku.
Przed wybraniem się na wycieczkę do lasu, warto pamiętać o zasadach bezpiecznego grzybobrania, które znajdują się na stronie Ministerstwa Zdrowia:
- zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów),
- zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek,
- jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych,
- nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna),
- zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem,
- nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia,
- nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu,
- jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
