
Jak rozpoznać dobry miód? W jaki sposób odróżnić prawdziwy miód od fałszywego, sztucznego miodu? Pszczelarze podpowiadają proste sposoby na rozpoznanie miodu. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Miód psuje się od góry. Wieczko na słoiku z miodem powinno być płaskie, a z czasem wręcz wklęsłe. Dobry miód po otworzeniu ma słodki zapach.
Jak rozpoznać zepsuty miód? Jeśli podczas otwierania słoika z miodem słychać charakterystyczny syk a po otwarciu widać pianę z bąbelkami a także czuć mocny, drożdżowy zapach, który przypomina aromat piwa - to oznaki, że miód sfermentował i nie należy go już spożywać.

Prawdziwy miód można rozpoznać na podstawie smaku. Pszczelarze podpowiadają, że dobry miód bez dodatków na początku powinien być bardzo słodki, później w gardle powinno pojawić się delikatne uczucie szczypania a nawet pieczenia. Jeśli miód nie zmienia swojego smaku i przez cały czas pozostaje po prostu słodki, najprawdopodobniej jest to produkt sztuczny - powstały w wyniku wymieszania wody i białego cukru. Nie ma on żadnych wartości zdrowotnych dla organizmu.

Aby rozpoznać prawdziwy miód, wystarczy spróbować rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance zimnej wody. Miód naturalny będzie się rozpuszczał nieregularnie pod wpływem mieszania, tworząc ciągnące się pasma. Miód sztuczny, kiepskiej jakości, którego bazą jest cukier, rozpuści się równomiernie i bardzo szybko nawet już po jednym zamieszaniu.