
Dobry miód po wlaniu do szklanki wody o temperaturze pokojowej, ciężko osiądzie na dnie a podczas opadania zachowa swoją strukturę. Nie będzie się też rozpuszczał przez minimum kilkanaście minut. Sztuczny, kiepskiej jakości miód rozpuści tuż po opadnięciu na dno szklanki. Jasny miód wiosenny rozpuszcza się się szybciej niż pozyskiwany latem - np. lipowy. Metoda ta sprawdzi się zarówno w przypadku miodu płynnego, jak i zaczynającego krystalizować oraz skrystalizowanego miodu.

Można też nabrać łyżeczkę miodu i lać ją powoli strumieniem na ustawiony płasko talerzyk. Jeśli miód będzie spływał równomiernie, nie będzie się rwał a na talerzyku utworzy stożek - można mieć pewność, że jest to miód naturalny wysokiej jakości. Natomiast jeśli stanie się od razu płynny, szybko rozleje się po całej powierzchni talerza - najprawdopodobniej jest to miód sztuczny, o zbyt dużej zawartości wody i cukru słabej jakości.

Nabierając łyżkę płynnego miodu i przelewając do słoika z miodem powinien tworzyć się wypukły stożek. Brak stożka lub zapadająca się wklęsła powierzchnia świadczy o dużej zawartości wody i niedojrzałości miodu.

Czy prawdziwy miód krystalizuje?
Prawdziwy miód krystalizuje, zachowując przy tym wszystkie wartości odżywcze. Krystalizacja to zupełnie naturalny i bezpieczny proces tężenia miodu. Miód wybierany jest w postaci płynnej a dopiero później osiada, skleja się w grudki i w końcu zupełnie krystalizuje. Niekiedy zmienia się w ciało stałe przypominające masło. Sposób krystalizacji zależy między innymi od rodzaju miodu, gatunku czy sposobu przechowywania. Na prędkość i łatwość krystalizacji wpływ ma zawartość glukozy, dlatego np. miód rzepakowy krystalizuje najszybciej. W miodach naturalnie może również zachodzić rozwarstwianie się masy.
Miód rzepakowy krystalizuje w przeciągu 1 tygodnia. Miód wielokwiatowy wiosenny również szybko krystalizuje. Po około 2-3 tygodniach dobry miód jest skrystalizowany. Miody letnie takiej jak wielokwiatowy, lipowy, gryczany, spadziowy, faceliowy dłużej pozostają w płynnej formie. Miód lipowy przechowywany w temperaturze około 10-16 stopni C., krystalizuje po około 3-4 tygodniach. Jeśli po tym okresie kupujesz płynny miód to jest chrzczony, grzany albo źle przechowywany.