Tak rozpoznasz prawdziwy miód
Miód to wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw, przekąsek i deserów. Jest również zdrowym substytutem cukru. Jedzenie miodu może pomóc w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne miodu są znane już od czasów starożytnych. Choć miód składa się głównie z cukru i wody, nie brakuje w nim wielu cennych witamin, protein oraz minerałów. W miodzie znajdziemy m.in.: potas, fosfor, sód, wapń, magnez, a także cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6).
Regularne spożywanie 1 łyżki miodu każdego dnia gwarantuje zdrowie przez cały rok.
Oczywiście najzdrowszy jest miód naturalny, pochodzący z ekologicznych hodowli. Aby miód leczył, musi być prawdziwy - najlepiej prosto od pszczelarza - oraz dobrze przechowywany.
Tak rozpoznasz prawdziwy miód - skuteczne sposoby od pszczelarzy
Rozpoznanie prawdziwego miodu nie zawsze jest łatwe. Istotna jest znajomość źródła, z którego on pochodzi.
- Miód można kupić na kilka sposobów:
- prosto od pszczelarza,
- w sklepie online,
- w lokalnym sklepie zielarskim / ze zdrową żywnością,
- w markecie.
Nie zawsze jednak istnieje możliwość sprawdzenia, skąd pochodzi miód. Nie wszyscy mają też dostęp do miodu prosto z pasieki od pszczelarza.
Jak rozpoznać prawdziwy miód? Pszczelarze podpowiadają proste sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu. Poznaj je teraz w naszej galerii:
