
Miód ma niezliczone wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie 1 łyżki miodu każdego dnia gwarantuje zdrowie przez cały rok.
Aby miód leczył, musi być prawdziwy - najlepiej prosto od pszczelarza - oraz dobrze przechowywany. Oczywiście najzdrowszy jest miód naturalny, pochodzący z ekologicznych hodowli. Nie zawsze jednak istnieje możliwość sprawdzenia, skąd pochodzi miód. Nie wszyscy mają też dostęp do miodu prosto z pasieki od pszczelarza.
Jak rozpoznać prawdziwy miód? Pszczelarze podpowiadają proste sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Miód psuje się od góry. Wieczko na słoiku z miodem powinno być płaskie, a z czasem wręcz wklęsłe. Dobry miód po otworzeniu ma słodki zapach. Miód zepsuty ma wypukłe wieczko na słoiku, kwaśny zapach a w czasie otwierania słychać charakterystyczny syk.

Prawdziwy miód można rozpoznać już na podstawie samego smaku.
Pszczelarze podpowiadają, że dobry miód bez dodatków na początku powinien być bardzo słodki, później w gardle powinno pojawić się delikatne uczucie szczypania a nawet pieczenia.
Jeśli miód nie zmienia swojego smaku i przez cały czas pozostaje po prostu słodki, najprawdopodobniej jest to produkt sztuczny - powstały w wyniku wymieszania wody i białego cukru. Nie ma on żadnych wartości zdrowotnych dla organizmu.

Aby rozpoznać prawdziwy miód, wystarczy spróbować rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance zimnej wody. Miód naturalny będzie się rozpuszczał nieregularnie pod wpływem mieszania, tworząc ciągnące się pasma. Miód sztuczny, kiepskiej jakości, którego bazą jest cukier, rozpuści się równomiernie i bardzo szybko nawet już po jednym zamieszaniu.