
Dietę dla swojego dziecka należy układać ze szczególną starannością. Istnieje grupa popularnych produktów spożywczych, których dzieciom do 10 roku życia nie powinno się podawać, choć dorośli spożywają je bez obaw. Produkty te mogą być niebezpieczne dla delikatnego organizmu dziecka. Zobacz na kolejnych slajdach galerii, co znalazło się na liście.

Grzyby
Wrażliwy układ pokarmowy dziecka nie trawi grzybów, a funkcje wątroby nie są tak rozwinięte, jak u osoby dorosłej. Może doprowadzić to do poważnych zatruć i powikłań. Ponadto w grzybach znajduje się chityna - białko, którego ludzki organizm nie trawi. Nawet dorośli miewają po grzybach problemy żołądkowe. U dzieci może spowodować zatrucie pokarmowe. Warto również mieć na uwadze, że zawsze istnieje ryzyko, że w naszych zbiorach trafi się grzyb trujący.

Owoce morza - małże i ostrygi
Warto wstrzymać się do 10 roku życia z serwowaniem dzieciom małży i ostryg. Układ pokarmowy powinien być na tyle dojrzały, aby poradzić sobie z ich strawieniem. U maluchów do 3 roku życia owoce morza mogą spowodować reakcję alergiczną.

Ketchup
Choć ten sos nie jest bezwzględnie zakazany w jadłospisie maluchów, lepiej ograniczać jego ilość. Większość ketchupów jest bowiem przeładowanych cukrem. Spożywanie go codzienne jest bardzo niezdrowe dla organizmu dziecka, a dodatkowo powoduje przyzwyczajenie do słodkiego smaku, a stąd już prosta droga do nadwagi.