9 z 12

fot. pixabay.com
JAK KUPOWAĆ BÓB?
Bób najlepiej kupować na targu. Dobrze, żeby nie był zapakowany w plastikowy woreczek i trzymany na słońcu - w takich warunkach bób się dusi, zaczyna kwaśnieć i brzydko pachnieć.
10 z 12

fot. pixabay.com
WZDĘCIA PO ZJEDZENIU BOBU
Wiele osób obawia się wzdęć po zjedzeniu bobu. Można tego jednak uniknąć, odpowiednio gotując nasiona. Bób należy zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Wylać wodę, w której moczył się bób, zalać go świeżą zimną wodą i dopiero wtedy zagotować.
11 z 12

fot. pixabay.com
JAK GOTOWAĆ BÓB?
Bób będzie lżejszy dla żołądka, jeśli podczas gotowania doda się koperek lub kminek. By dodać smaku, można dorzucić do gotującego się bobu ząbek czosnku, trochę masła albo soku z cytryny.