Takie błędy popełniamy, przyrządzając bób
Bób jest w Polsce bardzo popularny, szczególnie w sezonie letnim. Wiele osób czeka z niecierpliwością, aż bób pojawi się w sklepach i na straganach. Sezon na bób trwa dość krótko.
Bób to znane od czasów starożytnych warzywo strączkowe. Jest pożywną i zarazem nietuczącą przekąską, zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Ma też wiele właściwości leczniczych.
W polskich domach bób pojawia się dość często. Bób można przygotowywać na wiele sposobów - ugotować w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku. Najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie bobu w wodzie. Z bobu można też przyrządzić bardzo smaczne pasty do pieczywa. Bób to znakomite źródło białka – w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka - jest więc polecany także wegetarianom i weganom.
Bób to warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim, jednak wiele osób popełnia błędy, przygotowując bób. Zebraliśmy te najczęstsze. Poznaj je teraz w naszej galerii:
Takie błędy popełniamy, przyrządzając bób - lista
Prawidłowe przygotowanie bobu wcale nie jest takie proste. Należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób, a przez które bób wiele traci - staje się twardy, suchy i mniej smaczny.
Bób można zepsuć na wiele sposobów - przygotowując, przechowując i rozmrażając a nawet kupując.
Te błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając bób - lista
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas przyrządzania bobu. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej przy przyrządzaniu bobu:
