
JAK GOTOWAĆ BÓB?
Jeśli bób ma być składnikiem dania, np. sosu czy makaronu, lepiej gotować go nieco dłużej - ok. 20-25 minut.

JAK PRZECHOWYWAĆ BÓB?
Świeży bób można przechowywać w lodówce, maksymalnie przez tydzień, najlepiej w papierowej torbie.

CZY MOŻNA JEŚĆ BÓB NA SUROWO?
Bób jemy najczęściej w formie gotowanej, jednak można go spożywać także na surowo. Gotowanie bobu powoduje utratę około 40 proc. wartościowych składników odżywczych, a także wzrost indeksu glikemicznego.

JAK ROZPOZNAĆ MŁODY BÓB?
Kupując bób, warto zwrócić uwagę, by ziarna były twarde, o gładkiej skórce, intensywnie zielone, bez ciemnych plam czy przebarwień. Młody, świeży bób ma kolor jasnozielony lub beżowy oraz jest pozbawiony plam. Ponadto jego zapach jest neutralny. Po ugotowaniu skórka młodego bobu jest delikatna i odchodzi sama po delikatnym naciśnięciu.