Ogórki małosolne są popularnym dodatkiem do kanapek lub obiadu. Mają wiele korzyści zdrowotnych, więc warto po ten przysmak sięgać.
Takie są korzyści z jedzenia ogórków:
- Są niskokaloryczne. Mają niską zawartość kalorii, co czyni je świetnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
- Są źródłem witamin, pomagają w utrzymaniu zdrowia kości, układu odpornościowego i dobrego stanu skóry.
- Ogórki mają wysoką zawartość wody, co pomaga w nawadnianiu organizmu. Są doskonałym wyborem w szczególności w czasie upałów i mogą pomóc utrzymać prawidłowe nawodnienie organizmu.
- Spożywanie ogórków, w tym małosolnych może przyczynić się do dostarczenia błonnika do organizmu, co korzystnie wpływa na trawienie i zapobiega zaparciom.
Takie są zalety ogórków małosolnych. W poniższej galerii znajdziesz szczegóły!
Oto przepis na ogórki małosolne - zobacz!
Jeśli chodzi o przygotowanie ogórków małosolnych, przepis jest prosty.
Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki koperku (najlepsze są koszyczki kopru)
- 2-3 liście chrzanu (opcjonalnie) a także korzeń chrzanu
- 1 litr wody
- 2-3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj.
- W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw solankę do wystudzenia.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub przekrój ząbki na pół
- Koper drobno posiekaj.
- Do dużego słoja dodaj ogórki, czosnek i koper.
- Zalej ogórki wystudzoną solanką. Upewnij się, że ogórki są całkowicie zanurzone w solance.
- Przykryj słoik i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby ogórki się zakwasiły.
- Po kilku dniach ogórki będą gotowe do spożycia. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Takie są zalety ogórków małosolnych. W poniższej galerii znajdziesz szczegóły!

Wideo