
JAK ODRÓŻNIĆ GŁÓD OD APETYTU I ZACHCIANKI NA JEDZENIE?
Cechy charakterystyczne dla głodu:
- głód pojawia się ok. 2-3 godzin po spożytym posiłku, o różnych porach,
- głód można odczuwać przez dłuższy czas, bez przymusu jego szybkiego zaspokojenia,
- głód narasta stopniowo, nie przychodzi nagle,
- towarzyszą mu objawy fizycznie takie jak "burczenie" w żołądku, złe samopoczucie, skurcze jelit, rozdrażnienie, bóle głowy i drżenie rąk – te objawy ustępują po zjedzeniu posiłku,
- po zaspokojeniu głodu odczuwamy zadowolenie i spokój,
- głód może być efektem zaburzeń pracy hormonów.
Cechy charakterystyczne dla apetytu:
- apetyt pojawia się nagle, bez względu na to, czy jedliśmy 15 minut czy 3 godziny temu,
- apetyt dotyczy konkretnego produktu, zazwyczaj jest to chęć na coś słodkiego, słonego lub tłustego,
- apetyt domaga się szybkiego zaspokojenia,
- apetyt nie ustępuje pomimo poczucia sytości,
- po zaspokojeniu apetytu bardzo często czujemy się przejedzeni, przepełnieni, a także ogarnia nas poczucie winy z powodu jedzenia,
- apetyt pojawia się pod wpływem zapachu potrawy albo gdy widzimy kogoś jedzącego lub słyszymy jak ktoś mówi o jedzeniu,
- apetyt może być skutkiem zaburzeń nastroju i depresji.