
Owoc oliwki europejskiej jest popularny na całym świecie, również w Polsce, nie tylko ze względu na swój smak, ale też na cenne właściwości dla zdrowia. - Włączając oliwki do swojej diety, można doświadczyć wielu korzyści zdrowotnych - mówią eksperci. Jakie to są korzyści? Sprawdźcie w naszej galerii.

Oliwki są bogate w tłuszcze jednonienasycone, te same rodzaje tłuszczów, które można znaleźć w rybach i orzechach, a które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niższym ciśnieniem krwi, niższym poziomem cholesterolu oraz ryzykiem udaru, ataku serca i śmierci.

Badania wykazały związek pomiędzy wysokim spożyciem oliwy z oliwek a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym raka piersi, raka jelita grubego i raka trzustki.

Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek jest związana z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Wyższe spożycie oliwy z oliwek wiąże się z niższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.