Sezon na wiśnie trwa od czerwca aż do przełomu sierpnia i września. Owoce te z łatwością kupimy w marketach i na targach, często sadzimy także drzewa na działkach i w przydomowych ogródkach. Soczyste wiśnie zajadamy jako przekąskę lub wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju deserów, konfitur czy letnich napojów.
Jakie wiśnie wybrać do ogrodu?
W Polsce najbardziej popularną i najchętniej uprawianą odmianą wiśni jest Łutówka. Oprócz niej, bardzo dobrze sprawdzą się również Kelleris, Nefris, Sabina, Pandy oraz Groniasta. Wielką zaletą Łutówki jest samopłodność oraz dość wysoka plenność. Nadaje się na soki, nalewki, wina, ponadto jest doskonała na dżemy, konfitury, a także do mrożenia.
Przeczytaj koniecznie: Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
Wiśnie - składniki odżywcze
Wiśnie zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich przeważają witaminy B2, A oraz C. W owocach znajdziemy także:
- potas,
- miedź,
- cynk,
- żelazo,
- mangan,
- węglowodany,
- błonnik pokarmowy.
Na co pomagają wiśnie i kto powinien je jeść?
Spożywanie wiśni może nam pomóc w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń zdrowotnych. Takie są skutki jedzenia wiśni. Sprawdź w galerii, co dzieje się z naszym organizmem, gdy je jemy:
