Polacy uwielbiają orzechy włoskie. Drzewa doskonale rozwijają się w naszym klimacie i dają obfite owoce. Przy odpowiednim przechowywaniu nadają się do spożycia przez cały rok, choć najchętniej zajadamy się tymi świeżymi, w okresie jesienno-zimowym. Namiar orzechów włoskich możemy wykorzystać do przygotowania ciasta, sałatki, masła orzechowego lub nalewki, czyli popularnej "orzechówki".
- Przeczytaj także: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść mandarynek. Im te cytrusy mogą zaszkodzić
Przepis na nalewkę z orzecha
Do przygotowania nalewki potrzeba ok. 1,5 kg orzechów, 5-litrowy słój, spirytus oraz wodę w proporcji 1:1. Orzechy należy przekroić na pół i zalać płynami. Zlewa musi w całości je pokryć. Nalewka będzie gotowa do spożycia za około 3 miesiące. Należy wtedy zlać ją do butelki.
Jak często pić nalewkę z orzechów?
W przypadku problemów z żołądkiem nalewkę należy pić tak jak krople - nawet 2-3 razy dziennie. Niewielką ilość wlej do kieliszka lub na łyżkę stołową. Możesz spożyć ją z cukrem.
Takie są skutki picia nalewki z orzecha włoskiego
Nalewka z orzecha włoskiego doskonale oddziałuje na żołądek. Na co jeszcze może pomóc? Oto zdrowotne właściwości "orzechówki":
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?