Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
Koniecznie zobacz: Oto skutki jedzenia natki pietruszki. To dzieje się z organizmem gdy ją jemy
Jeden ziemniak zawiera ponad 800 miligramów potasu, podczas gdy jeden banan zawiera tylko około 500 miligramów. Potas odgrywa rolę w funkcjonowaniu mięśni, układu krążenia i nerwowego.
Ziemniaków nie należy zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż ta wyciąga z nich wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.
Najzdrowsza forma to ziemniaki gotowane (max. przez 20-25 minut) lub pieczone.
Ziemniaki zawierają żelazo, którego potrzebuje organizm, aby mieć energię. Niedobór żelaza, oprócz innych szkodliwych skutków, może powodować ospałość, osłabienie i bóle głowy. Ziemniaki są świetnym sposobem na pozyskiwanie składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby zwalczyć anemię z niedoboru żelaza. Badania wykazały, że chociaż ziemniaki mogą nie zawierać tak dużo żelaza, jak niektóre inne produkty spożywcze, to jednocześnie są niesamowite w dostarczaniu organizmowi żelaza w formie, którą może faktycznie przyswoić.
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków
W galerii poniżej znajdziecie informacje kto i dlaczego nie powinien przesadzać ze spożywaniem ziemniaków:
