Petunie. surfinie. dalie. stokrotki afrykańskie, krzewy żółtych malin, drzewka ozdobne i owocowe - wyliczać można jeszcze długo. Około 300 wystawców współtworzy Lato na Wsi - Święto Smaku i Tradycji 2019. Pachną wędliny. pierogi z gęsiną czy kapustą. Targi odbywają się 11 i 12 maja. Sobota przywitała wystawców i zwiedzających chłodem, jednak z biegiem dnia przybywało i słońca, i gości targowych. - W Minikowie jesteśmy co roku, serwujemy m.in. pierogi i pyszne ciasta. Wszystko własnej roboty - mówią panie z KGW w Kruszynie. Serwowały też zupę nazywaną garem żniwiarza. Pierogi z gęsiną można było znaleźć również na innych stoiskach. Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustąII miejsce – KGW Pturek, Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińskuIII miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.Nominacja do nagrody „Perła 2019”- Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska- Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.__________________Agro Pomorska odc. 61
Agata Wodzień
Petunie. surfinie. dalie. stokrotki afrykańskie, krzewy żółtych malin, drzewka ozdobne i owocowe - wyliczać można jeszcze długo. Około 300 wystawców współtworzy Lato na Wsi w Minikowie - Święto Smaku i Tradycji 2019. Pachną wędliny. pierogi z gęsiną czy kapustą. Targi odbywają się 11 i 12 maja.