Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Lato na Wsi 2020 w Minikowie odwołane! Z powodu koronawirusa

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień
Targi "Lato na wsi – Święto Smaku i Tradycji” to kolejne wydarzenie organizowane przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, które nie dojdzie do skutku w 2020 roku. Impreza z udziałem ogrodników, kół gospodyń i wystawców zwierząt miała odbyć się w maju, ale na przeszkodzie stanął koronawirus.

Ogrodnicy nie sprzedadzą tu w tym roku swoich kwiatów, roślin ozdobnych, sadzonek warzyw, krzewów i drzewek owocowych. W ubiegłym roku na majowe targi w Minikowie przyjechało ok. 30 tysięcy osób z całego regionu, włącznie z mieszkańcami największych okolicznych miast - Bydgoszczy i Nakła nad Notecią.

Targi Lato na Wsi odbywały się jednocześnie z Regionalną Wystawa Drobnego Inwentarza oraz konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W 2020 roku były zaplanowane na weekend 9-10 maja.

"O nowym terminie targów powiadomimy Państwa niezwłocznie. Liczymy na Państwa zrozumienie.", podaje KPDOR.

Tak było na targach lato na Wsi w Minikowie w 2019 roku:

Petunie. surfinie. dalie. stokrotki afrykańskie, krzewy żółtych malin, drzewka ozdobne i owocowe - wyliczać można jeszcze długo. Około 300 wystawców współtworzy Lato na Wsi - Święto Smaku i Tradycji 2019. Pachną wędliny. pierogi z gęsiną czy kapustą. Targi odbywają się 11 i 12 maja. Sobota przywitała wystawców i zwiedzających chłodem, jednak z biegiem dnia przybywało i słońca, i gości targowych. - W Minikowie jesteśmy co roku, serwujemy m.in. pierogi i pyszne ciasta. Wszystko własnej roboty - mówią panie z KGW w Kruszynie. Serwowały też zupę nazywaną garem żniwiarza. Pierogi z gęsiną można było znaleźć również na innych stoiskach. Wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:I miejsce – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska, Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustąII miejsce – KGW Pturek,  Marianna Pawłowska , Grażyna Niewolak – pałucki ruks, ryks, ryksik, żeberka po żnińskuIII miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lasem, Katarzyna Przybylska, Patrycja Przybylska – pierogi z kaczą okrasą, czernina z kluchami, zraz po staropolsku z kaczki z kaszą.Nominacja do nagrody „Perła 2019”- Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach Olga Pilachowska- Sandra Tyl– żurek, kotleciki z kaszanki z duszonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.__________________Agro Pomorska odc. 61

Targi Lato na Wsi 2019 w Minikowie. Tysiące roślin, dziesiąt...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska