
Polacy kochają grillować. Nie bez powodu grillowanie nazywane bywa naszym "narodowym sportem". Jednak wiele osób popełnia błędy podczas grillowania.
Jak grillować, by mięso było soczyste a jedzenie smaczne? Czego lepiej w ogóle nie grillować? Te błędy popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

Wiele osób od razu kładzie produkty bezpośrednio na grilla. Dania tracą przez to na smaku i na jakości.
Mięso należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przyrządzaniem, aby zbliżyło się do temperatury pokojowej. Warzywa, takie jak ziemniaki, buraki, marchew i koper włoski, warto wstępnie ugotować. Dobrze działa również blanszowanie. Produkty należy przyprawić przed grillowaniem.

Kiedy kłaść mięso na grillu, by było soczyste? Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po rozpaleniu ognia - to błąd. Eksperci radzą, by dokładnie rozgrzać grill. Dobrze jest pozostawić grill pod przykryciem 5 minut, zanim przysmaki trafią na ruszt. Jeśli grill nie jest wystarczająco gorący, jedzenie może przywierać.

Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd. Obsmażenie spowoduje szybsze zwęglenie powierzchni grubych kawałków wołowiny i wieprzowiny, zanim ciepło dotrze do środka mięsa. Tłusta skóra piersi kurczaka zwęgla się i czernieje, a wnętrze wciąż pozostanie surowe. Jak tego uniknąć? Najpierw należy grillować mięso powoli na małym ogniu, a następnie krótko dosmażyć na dużym ogniu, gdy wnętrze jest już gotowe. To najlepszy sposób na uzyskanie chrupiącej, ciemnobrązowej skórki bez wysuszania mięsa.