https://pomorska.pl
reklama

Te dane zawstydzają. Przeczytaj, zanim wyrzucisz żywność do kosza

Piotr Hukało Polskapress
- Równo rok temu premier Beata Szydło zapowiedziała rozwiązanie problemu marnowania żywności. Prace nad ustawą o przeciwdziałaniu temu zjawisku bardzo się przeciągają - podkreśla Greenpeace Polska. I ostrzega, że statystyczny Polak marnuje rocznie 235 kg żywności! Sprawdź też: Na świecie głoduje 796 milionów osób, a jedna trzecia żywności ląduje w śmietniku

 

Startuje akcja #NieMarnujemy. Ma ona przyśpieszyć ustawę, dzięki której niesprzedana żywność z dużych sieci handlowych nie będzie trafiać na śmietnik. Pełnowartościowe produkty mają bowiem pomóc potrzebującym. Beata Szydła zadeklarowała przygotowanie tejże ustawy podczas zeszłorocznego spotkania wielkanocnego w Caritas Archidiecezji Krakowskiej. Prace przeciągają się jednak o kolejne miesiące. A tymczasem, jedna czwarta ankietowanych Polek i Polaków przyznaje, że główną przyczyną wyrzucania jedzenia w ich domach, są zbyt duże zakupy w supermarketach. 

 

- Marnowanie żywności jest sprzeczne z polską tradycją i kulturą. Mimo to co roku marnujemy około 9 milionów ton żywności. Stawia to nasz kraj na niechlubnym piątym miejscu w całej Unii Europejskiej - podkreśla Robert Cyglicki, dyrektor Greenpeace Polska.

 

Coroczne wyrzucanie 9 milionów ton żywności oznacza zmarnowanie ponad 1,72 miliardów m3 wody, które zostały wykorzystane do jej produkcji. To tak, jakby każdy Polak codziennie przez rok wylewał sto 1,5-litrowych butelek wody. To również szkodliwe emisje do atmosfery, odpowiadające łącznym emisjom dwutlenku węgla wszystkich samochodów osobowych w Polsce przez rok - 22,77 mln ton CO2! - wylicza Greenpeace.

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas

 

Aktywiści zwracają uwagę, iż należy się pochylić nad następującymi kwestiami w dyskutowanym projekcie:

  •  podwyższenie opłaty dla sprzedawców za wytwarzanie odpadów do 20 groszy/kg. Opłata dla sprzedawców przekazujących żywność do dalszej dystrybucji powinna wynosić 10 groszy/kg
  •  zakaz wymuszania na dostawcach odbioru niesprzedanej żywności, tak by sieci nie mogły przerzucać odpowiedzialności na dostawców.

 

 Parlament Europejski wezwał pństwa członkowskie do ograniczenia marnowania żywności. Mowa o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030. Regulacje, które przeciwdziałają marnowaniu jedzenia wprowadziły Włochy, Francja, Belgia i Czechy. 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Po skończeniu 65 lat nie przegap tych 7 dodatków do emerytury. Oto co ci przysługuje

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska