Wyrzucanie żywności to ogromny, globalny problem, który niesie za sobą wiele konsekwencji: ekologicznych, społecznych i ekonomicznych. Jak wynika z danych zebranych przez Banki Żywności w ramach Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności, tylko w Polsce każdego roku marnujemy prawie 5 mln ton jedzenia.
Ponad połowę marnowanej żywności w naszym kraju stanowi ta wyrzucana z gospodarstw domowych. Warto więc poznać proste sposoby na zmniejszenie skali tego zjawiska. Przyniesie to korzyści nie tylko środowisku, ale także naszym portfelom.
Sposoby na niemarnowanie jedzenia w naszych domach:
Dlaczego wyrzucanie żywności to problem?
Wyrzucanie żywności ma wielowymiarowe skutki. Po pierwsze, marnowanie jedzenia jest nieekologiczne. Jego produkcja wiąże się bowiem ze zużyciem wody, energii i zasobów naturalnych. Wyrzucanie żywności zwiększa emisję gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmian klimatu.
Jest to także duży problem społeczny. Wyrzucanie żywności przy jednoczesnym niedożywieniu społeczeństwa jest etycznie nieakceptowalne. Nierówności w dostępie do jedzenia są pogłębiane.
Marnowanie jedzenia wiąże się też z wymiernymi stratami. Konsumenci tracą pieniądze, kupując produkty, które trafiają później do śmietnika. Tracą także przedsiębiorcy, wyrzucający rocznie tony żywności.
Oto sposoby na niemarnowanie jedzenia
Ograniczenie marnowania jedzenia może przyczynić się do poprawy jakości życia, ochrony środowiska oraz zwiększenia dostępności żywności dla wszystkich.
Wpływ na to, ile żywności trafi do śmietnika, ma każdy z nas. Warto skorzystać z tych prostych sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia. Szczegóły znajdziesz w galerii:
