5 z 9

fot. PIXABAY.COM/zoosnow
NAGIETEK
Jego smak jest lekko pikantny i ostry. Niczym szafran i kurkuma, nagietek pięknie barwi zupy, ryż. Jego suszone kwiaty dodaje się do herbat.
Warto wiedzieć, że nagietek wzmacnia serce.
6 z 9

fot. PIXABAY.COM/JillWellington
LAWENDA
Pasuje do pikantnych i słodkich potraw. Można ją wykorzystać do domowych lodów.
7 z 9

fot. PIXABAY.COM/congerdesign
RUMIANEK
Koszyczki rumianku, które zbieramy w początkowym okresie kwitnienia, można wykorzystać do naparów, herbat i nalewek.
Ostrzegamy alergików - dość częste jest uczulenie na tę roślinę.
8 z 9

fot. PIXABAY.COM/madpotter
BERGAMOTKA CZERWONA
Jej liście mają słodki smak. To dodatek do sałatek, przyprawa do potraw. Aromat bergamotki można też wykorzystać do koktajli z owoców.