Największą zaletą bananów jest ich dostępność mimo iż nie rosną w naszym kraju mamy do nich dostęp przez cały rok. Są także źródłem wielu witamin takich jak A, B, C, E, K. Bogate też w w potas i błonnik.
Koniecznie przeczytaj: Skutki jedzenia bananów dla naszego organizmu. To nie żart - niektórzy musza na nie uważać!
Banany to jedna z najlepszych i najbardziej syczących zdrowych przekąsek. Często wybierane na drugie śniadanie. Wygodny do jedzenia. To idealne jedzenie gdy potrzebujemy zastrzyku energii czy podniesienia ciśnienia.
Banany mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie ale i urodę. Są doskonałe do jedzenia "na surowo" ale również jako dodatek do jogurtów, musli, placków, gofrów ale nawet ciasteczek. Doskonale mogą zastępować cukier w ciastach.
Jeden banan dostarcza organizmowi średnio:
- 105 kalorii,
- 27 gramów węglowodanów,
- 3 gramy błonnika,
- 1 gram białka,
- 0,3 grama tłuszczu.
Jedzenie bananów może także poprawiać samopoczucie ze względu na zawartość tryptofanu, który jest jednym z substratów przy procesie tworzenia serotoniny.
Nie jedz bananów, gdy spożywasz te leki
W galerii poniżej sprawdźcie kiedy nie powinniśmy jeść bananów: