
Biała mąka pszenna to niezbędny produkt w każdej kuchni. Nie każdy jednak wie, jaki jest jej proces powstawania. Sprawdź w artykule, jakie niezdrowe substancje znajdują się w składzie białej mąki. Mogą prowadzić do cukrzycy, otyłości i niedożywienia. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii >>>

Alloxan
Składnik ten powstaje w procesie wybielania mąki i uważa się go za odpowiedzialnego za wywołanie na świecie epidemii cukrzycy. Alloxan niszczy komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce.

L-cysteina
Ten składnik sprawia, że ciasto szybciej rośnie. Dodaje się go w piekarniach i restauracjach np. do pizzy czy chleba. Niestety spożywanie go w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzeń układu pokarmowego i odpornościowego.

Środki owadobójcze
Stosowane są zarówno przez rolników, jak i producentów żywności. Ziarna zostają opryskane, aby ograniczyć straty wywoływane przez insekty. Pozostałości tych środków pozostają w mące.