Bez białej mąki pszennej trudno o udane wypieki. Umożliwia odpowiednie wyrastanie ciast oraz zapewnia im doskonałą elastyczność i wilgotną konsystencję. Biała mąka powstaje na skutek zmielenia ziaren zbóż. W procesie produkcji pozbawiana jest wszelkich substancji odżywczych, które znajdują się w otrębach. Dodatkowo, samo zmielenie nie zapewnia mące właściwej konsystencji, koloru i odporności na insekty. Dlatego dodaje się do niej wiele chemikaliów, które pozwalają na stworzenie sypkiego, jasnego puchu, który tak dobrze znamy ze sklepowych półek. Spożywanie mąki w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do wielu schorzeń zdrowotnych.
Te niezdrowe substancje znajdziemy w składzie mąki
Sprawdź, jakie chemikalia dodawane są w procesie produkcji do mąki. Spożywanie mąki w nadmiarze może prowadzić do cukrzycy, otyłości czy niedożywienia. Te niezdrowe substancje znajdziemy w składzie mąki - szczegóły w galerii:
