Bez białej mąki pszennej trudno o udane wypieki. Umożliwia odpowiednie wyrastanie ciast oraz zapewnia im doskonałą elastyczność i wilgotną konsystencję. Biała mąka powstaje na skutek zmielenia ziaren zbóż. W procesie produkcji pozbawiana jest wszelkich substancji odżywczych, które znajdują się w otrębach. Dodatkowo, samo zmielenie nie zapewnia mące właściwej konsystencji, koloru i odporności na insekty. Dlatego dodaje się do niej wiele chemikaliów, które pozwalają na stworzenie sypkiego, jasnego puchu, który tak dobrze znamy ze sklepowych półek. Spożywanie mąki w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do wielu schorzeń zdrowotnych.
Te niezdrowe substancje znajdziemy w składzie mąki
Sprawdź, jakie chemikalia dodawane są w procesie produkcji do mąki. Spożywanie mąki w nadmiarze może prowadzić do cukrzycy, otyłości czy niedożywienia. Te niezdrowe substancje znajdziemy w składzie mąki - szczegóły w galerii:
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział