5 z 9
Dwutlenek chloru...
fot. pixabay

Dwutlenek chloru

Ten składnik stosowany jest przede wszystkim w celu wybielania mąki. To silny utleniacz, który może powodować zmiany w krwi.

6 z 9
Kreda...
fot. pixabay

Kreda

Niektórzy mogą być zaskoczeni - ale tak, kreda, czyli węglan wapnia, również znajduje się w składzie białej mąki. Duże spożycie kredy może zakłócić pracę układu pokarmowego.

7 z 9
Ałun...
fot. pixabay

Ałun

To kolejny składnik, który pozwala zrobić z mąki sypki proszek i chroni ją przed insektami. W dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy.

8 z 9
Węglan amonu...
fot. pixabay

Węglan amonu

To środek spulchniający, który pozwala uzyskać pożądaną chrupkość i konsystencję wypieków. W małych dawkach nie wykazuje szkodliwości dla zdrowia. Jego nadmierne nadmierne spożycie może jednak powodować podrażnienie śluzówki żołądka lub jelit.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Taniec i śpiew! Wesoło było na XII Koncercie Muzyki Filmowej w Grudziądzu. Zdjęcia

Zobacz również

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria