5 z 9
Dwutlenek chloru...
fot. pixabay

Dwutlenek chloru

Ten składnik stosowany jest przede wszystkim w celu wybielania mąki. To silny utleniacz, który może powodować zmiany w krwi.

6 z 9
Kreda...
fot. pixabay

Kreda

Niektórzy mogą być zaskoczeni - ale tak, kreda, czyli węglan wapnia, również znajduje się w składzie białej mąki. Duże spożycie kredy może zakłócić pracę układu pokarmowego.

7 z 9
Ałun...
fot. pixabay

Ałun

To kolejny składnik, który pozwala zrobić z mąki sypki proszek i chroni ją przed insektami. W dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy.

8 z 9
Węglan amonu...
fot. pixabay

Węglan amonu

To środek spulchniający, który pozwala uzyskać pożądaną chrupkość i konsystencję wypieków. W małych dawkach nie wykazuje szkodliwości dla zdrowia. Jego nadmierne nadmierne spożycie może jednak powodować podrażnienie śluzówki żołądka lub jelit.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zwrot podatku dla emerytów. Tyle trafi na ich konto za Trzynastkę i Czternastkę

NOWE
Zwrot podatku dla emerytów. Tyle trafi na ich konto za Trzynastkę i Czternastkę

Nowy komendant Straży Miejskiej w Grudziądzu, emerytowany policjant złożył ślubowanie

Nowy komendant Straży Miejskiej w Grudziądzu, emerytowany policjant złożył ślubowanie

Te samochody najszybciej rdzewieją. Oto lista modeli aut od blacharza

NOWE
Te samochody najszybciej rdzewieją. Oto lista modeli aut od blacharza

Zobacz również

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

W Grudziądzu specjaliści debatowali o zdrowiu psychicznym i społecznym młodzieży

To najzimniejszy od 34 lat maj. Przymrozki wyrządziły poważne szkody w lasach regionu

To najzimniejszy od 34 lat maj. Przymrozki wyrządziły poważne szkody w lasach regionu