Dobrze ukiszone ogórki powinny być jędrne i odporne na dłuższe przechowywanie. Możemy przestrzegać sprawdzone recepturu na kiszenie ogórków, ale nie zawsze udaje się uzyskać oczekiwany efekt. Dużo zależy bowiem od wyboru odpowiedniej odmiany ogórków do kiszenia.
Serwis deccoria przypomina odmiany ogórków, które najlepiej sprawdzą się do kiszenia, a po wyjęciu ze słoika będą chrupiące, jędrne, bez pustych dziur w środku i goryczki. Aby domowe przetwory smakowały jak najlepiej, nie wystarczy tylko odpowiednia receptura i sposób kiszenia. Ważna jest też jakość ogórków.
Jakie ogórki warto zasiać w swoim przydomowym ogródku? Soplica F1 to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian ogórków o wczesnym terminie zbiorów. Ogórki borus F1 po zakiszeniu są jędrne i twarde. Ogórki octopus F1 są jasnozielone, bardzo kształtne i smukłe. Ich miąższ jest chrupiący i taki pozostaje również po zakiszeniu. Inne polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia to także śrem, śremianin i andrus.
To dzieje się teraz z organizmem, gdy jesz ogórki kiszone - lista
Ogórki kiszone powinny gościć w naszej diecie przez cały rok - mogą mieć bardzo dobry wpływ na zdrowie, są bogate w wiele korzystnych składników odżywczych a do tego są niskokaloryczne. Jednak nie wszyscy mogą i powinni jeść ogórki kiszone.
Jakie są zalety i wady spożywania ogórków kiszonych? Co dzieje się z Twoim ciałem, gdy jesz ogórki kiszone? Czy korzyści płynące ze spożywania ogórków kiszonych przewyższają potencjalne ryzyko? Kto szczególnie powinien włączyć ogórki kiszone do swojej diety? Zobacz, co mówią na ten temat eksperci: To dzieje się teraz z organizmem, gdy jesz ogórki kiszone. Te osoby zrezygnować z ogórków!
