
Skutki uboczne spożycia fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa ma swoje skutki uboczne, więc nie wszyscy mogą ją spożywać. Kto powinien wyłączyć ją ze swojego jadłospisu? Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Fasolka szparagowa a dieta
Fasolka sama w sobie jest mało kaloryczna. Jednak przez dodatki w postaci masła, czy majonezu staje się tucząca. Dlatego też osoby na diecie odchudzające, redukcyjnej, powinny spożywać ją bez okrasy lub tylko z przyprawami, typu pieprz, czy chilli. Nadadzą fasolce smaku, a przy tym przyspieszą przemianę materii.

Fasolka a choroby nerek
Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny ograniczyć spożycie fasolki. Zawiera ona kwas szczawiowy, który sprzyja powstawaniu kamieni. Również wysoki poziom potasu nie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek. Fasolka nie jest zalecana chorym z niewydolnością oraz odmiedniczkowym zapaleniem nerek.

Fasolka a stężenie potasu
Fasolka szparagowa zawiera sporo potasu, zatem osoby mające jego wysoki poziom powinny jej unikać. Warto zaznaczyć, że potas wraz z sodem odpowiada za równowagę elektrolitów w organizmie, a także ma duży wpływ na pracę serca.