Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. Nieocenione w walce ze starzeniem się komórek, ich uszkodzeniem i niewydolnością są przeciwutleniacze, które chronią je przed stresem oksydacyjnym oraz w dłuższej perspektywie zapobiegają chorobom przewlekłym, m.in. nowotworom. Do antyoksydantów należy: witamina C, obecna m.in. w czerwonej papryce, brukselce, kapuście, czy owocach jagodowych. W tych ostatnich zawarte są również antocyjany, zwalczające wolne rodniki.
Jakie soki powinniśmy pić dla zdrowia i długowieczności?
Dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW, podkreśla, że znaczenie warzyw i owoców dla naszej długowieczności wynika z ich bogactwa w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Są one nie do przecenienia zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas dochodzenia do zdrowia. Te naturalne substancje pomagają niwelować szkodliwy wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie i energię na długie lata, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety.
Warto sięgać również po soki, np.:
- pomidorowy,
- marchwiowy,
- z buraków.
- Zawierają one prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ich płynna forma jest łatwa do spożycia, także dla osób mocno zaawansowanych wiekiem. Pamiętajmy też, że szklanka soku może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców – mówi dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW.
Dlaczego warto jeść buraki?
Zawierają one:
- związki azotowe, sprzyjające walce z nadciśnieniem,
- witaminy z grupy B, zapobiegające udarom mózgu, czy zawałom serca,
- żelazo, mogące wspomagać produkcję czerwonych krwinek i zwalczać anemię.
Oprócz tego, według badań naukowych, buraki wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Kulinarno-zdrowotną ciekawostką jest również spożycie soku z kiszonego buraka, który oprócz wyżej wymienionych właściwości wspomaga również perystaltykę jelit i działa przeciwzapalnie.
Dlaczego warto jeść marchew?
By jak najdłużej zachować młodość i piękno, warto zadbać o kondycję cery, włosów i paznokci „od środka”. Z pomocą, przychodzi nam tutaj m.in. marchew. Regularne picie soku z tego pomarańczowego warzywa, może przynieść nam wiele korzyści, gdyż kryje w sobie:
- beta-karoten, czyli pochodną witaminy A, poprawiającą koloryt oraz ogólny stan cery,
- witaminę E zwiększającą elastyczność skóry i wzmacniającą paznokcie,
- witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, a co za tym idzie szybsze gojenie się ran.