Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te owoce i warzywa gwarantują długowieczność. Oto, co powinniśmy jeść, by długo i zdrowo żyć

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Wideo
od 16 lat
Szukając sposobów na przedłużenie młodości coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co mają na talerzu. Okazuje się, że kluczem do długiego życia może być spożywanie warzyw i owoców. Jakich? sprawdź!

Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. Nieocenione w walce ze starzeniem się komórek, ich uszkodzeniem i niewydolnością są przeciwutleniacze, które chronią je przed stresem oksydacyjnym oraz w dłuższej perspektywie zapobiegają chorobom przewlekłym, m.in. nowotworom. Do antyoksydantów należy: witamina C, obecna m.in. w czerwonej papryce, brukselce, kapuście, czy owocach jagodowych. W tych ostatnich zawarte są również antocyjany, zwalczające wolne rodniki.

Jakie soki powinniśmy pić dla zdrowia i długowieczności?

Dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW, podkreśla, że znaczenie warzyw i owoców dla naszej długowieczności wynika z ich bogactwa w składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Są one nie do przecenienia zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas dochodzenia do zdrowia. Te naturalne substancje pomagają niwelować szkodliwy wpływ wolnych rodników, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego jeżeli chcemy zachować zdrowie i energię na długie lata, warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety.

Warto sięgać również po soki, np.:

  • pomidorowy,
  • marchwiowy,
  • z buraków.

- Zawierają one prawdziwe bogactwo składników odżywczych, a ich płynna forma jest łatwa do spożycia, także dla osób mocno zaawansowanych wiekiem. Pamiętajmy też, że szklanka soku może stanowić jedną z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców – mówi dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW.

Dlaczego warto jeść buraki?

Zawierają one:

  • związki azotowe, sprzyjające walce z nadciśnieniem,
  • witaminy z grupy B, zapobiegające udarom mózgu, czy zawałom serca,
  • żelazo, mogące wspomagać produkcję czerwonych krwinek i zwalczać anemię.

Oprócz tego, według badań naukowych, buraki wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Kulinarno-zdrowotną ciekawostką jest również spożycie soku z kiszonego buraka, który oprócz wyżej wymienionych właściwości wspomaga również perystaltykę jelit i działa przeciwzapalnie.

Dlaczego warto jeść marchew?

By jak najdłużej zachować młodość i piękno, warto zadbać o kondycję cery, włosów i paznokci „od środka”. Z pomocą, przychodzi nam tutaj m.in. marchew. Regularne picie soku z tego pomarańczowego warzywa, może przynieść nam wiele korzyści, gdyż kryje w sobie:

  • beta-karoten, czyli pochodną witaminy A, poprawiającą koloryt oraz ogólny stan cery,
  • witaminę E zwiększającą elastyczność skóry i wzmacniającą paznokcie,
  • witaminę K, która wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi, a co za tym idzie szybsze gojenie się ran.

Nie przegap

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska