Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to takie, po których w organizmie gwałtownie wzrasta poziom cukru. Indeks glikemiczny to po prostu wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia danego produktu. Artykuły o wysokim indeksie są niebezpieczne dla cukrzyków (zwłaszcza konsumowane w sposób niekontrolowany). Dietetycy zalecają także ograniczyć je na diecie odchudzającej. Dzieje się tak dlatego, że ulegają one szybszemu strawieniu, dają mało energii i sprzyjają podjadaniu.
Te produkty mają najwyższy indeks glikemiczny
Przygotowaliśmy listę produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym. Tego unikaj, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej lub chorujesz na cukrzycę:
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Produkty o niskim indeksie glikemicznym to te najbardziej polecane dla osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów oraz przy cukrzycy. Wśród nich są:
- awokado (IG 10),
- agrest (IG 15),
- wiśnie (IG 22),
- maliny (IG 25),
- sałata (IG 10),
- kapusta (IG 15),
- ogórek (IG 15),
- cukinia (IG 15),
- kasza jęczmienna (IG 25),
- kasza gryczana (IG 45),
- chleb z otrębami (IG 44).
