Te produkty odmładzają - takie jedzenie odejmuje lat! To warto jeść, by spowolnić procesy starzenia
OWOCE JAGODOWE
Ważnym kluczem do opóźniania procesu starzenia jest spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze. Dzieje się tak, ponieważ organizm przechodzi proces zwany utlenianiem, w wyniku którego powstają cząsteczki zwane "wolnymi rodnikami", które mogą powodować uszkodzenia komórek i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych. Przeciwutleniacze mogą bezpośrednio pomóc w walce z wolnymi rodnikami powodującymi szkody w organizmie.
Jeśli chodzi o żywność bogatą w przeciwutleniacze, jagody są na pierwszym miejscu. Jak wskazują eksperci, jagody są bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i witamina C, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne w organizmie. Uszkodzenia spowodowane stresem oksydacyjnym powodowane przez wolne rodniki mogą również wpływać na zdrowie skóry, dlatego spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze pomaga chronić skórę przed przedwczesnym starzeniem się i poprawiać jej ogólny stan zdrowia. Jagody mogą poprawić elastyczność skóry i zmniejszać widoczność zmarszczek.