Tarczyca jest jednym z tych gruczołów, którego praca wpływa na cały organizm, Medycyna wciąż nie wie, skąd dokładnie bierze się choroba Hashimoto. To przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym i prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan zapalny wywołany jest atakiem własnych komórek odpornościowych. Nie wiadomo, z jakiego powodu komórki odpornościowe i przeciwciała uszkadzają tarczycę.
Takie są objawy Hashimoto
Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących chorób tarczycy o podłożu autoimmunizacyjnym. Choroba postępuje powoli i powoduje przewlekłe uszkodzenie tarczycy, co prowadzi do obniżenia poziomu hormonów tarczycy we krwi, a w efekcie do niedoczynności tarczycy. Oto objawy Hashimoto:
- zmęczenie i senność;
- zwiększona wrażliwość na zimno;
- zaparcia;
- bladość;
- suchość skóry;
- opuchlizna twarzy;
- łamliwe paznokcie;
- wypadanie włosów;
- powiększenie języka;
- niewyjaśniony przyrost masy ciała;
- bóle mięśni i osłabienie;
- ból stawów i sztywność;
- nadmierne lub długotrwałe krwawienie miesiączkowe;
- depresja;
- problemy z pamięcią i koncentrację
Tego nie jedz, jeśli masz Hashimoto
Żywienie i aktywność fizyczna wspomagają określone przez lekarza leczenie. Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga zmniejszanie procesów zapalnych oraz obniża ryzyko chorób współistniejących. Składniki ważne w diecie to: jod, żelazo, cynk, selen, witaminy A i D, witaminy z grupy B, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany o niskimi indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.
Produkty dozwolone w diecie przy chorobie Hashimoto. To możesz jeść:
Oprócz produktów wskazanych i zakazanych są też takie, które zaleca się spożywać w umiarkowanej ilości przy chorobie Hashimoto:
- brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, rzepa – porcja na tydzień,
- kasza jaglana,
- wątróbka drobiowa, cielęca,
- nasiona roślin strączkowych,
- ryby puszkowane w oleju, ryby wędzone,
- miód, syrop klonowy,
- owoce suszone.
