
Borówki
Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy - antocyjanów i kwasów organicznych. Są bogate w witaminy i minerały (C, A, B, PP, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, błonnik i kwas galusowy).

Awokado
Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które poprawiają pracę mózgu. Ma również wysoką zawartość kwasu foliowego i witaminy K, która poprawia funkcje poznawcze. Znajdziemy w nim również witaminy: E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, wapń, potas i fosfor, błonnik.

Rośliny liściaste
Na przykład szpinak, kapusta, sałata rzymska, rukola. Według badań naukowców, dieta bogata w rośliny liściaste pomaga walczyć z demencją.

Kurkuma
Zawiera kurkuminoidy, do których należą: kurkumina, demetoksykurkumina i bis – demetoksykurkumina. Substancje te chronią mózg i spowalniają procesy starzenia.