Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te produkty zawierają najwięcej substancji rakotwórczych. Są szkodliwe dla zdrowia - mamy listę

k@s
Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Rakotwórcze związki chemiczne nitrozoaminy wykryto w wielu produktach, które spożywamy każdego dnia. Najlepiej - by być zdrowym - byłoby kupować tylko żywność ekologiczną, ze sprawdzonych gospodarstw, od znajomych rolników. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Jednak możemy ograniczyć udział rakotwórczych produktów w naszej codziennej diecie. Jakie to produkty? Zobacz >>
Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Rakotwórcze związki chemiczne nitrozoaminy wykryto w wielu produktach, które spożywamy każdego dnia. Najlepiej - by być zdrowym - byłoby kupować tylko żywność ekologiczną, ze sprawdzonych gospodarstw, od znajomych rolników. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Jednak możemy ograniczyć udział rakotwórczych produktów w naszej codziennej diecie. Jakie to produkty? Zobacz >>unsplash.com
By zadbać o swoje zdrowie, warto zwrócić uwagę na to, co jemy. Najlepiej byłoby kupować tylko produkty ekologiczne, ze sprawdzonych gospodarstw, od znajomych rolników. To jednak bardzo drogi interes, a poza tym nie zawsze mamy dostęp do takich produktów czy sklepów. Rakotwórcze związki chemiczne nitrozoaminy wykryto w wielu produktach, które spożywamy każdego dnia. Sprawdź, co to za produkty i zmniejsz ich udział w swojej diecie codziennej.

Wiele produktów żywnościowych w wyniku niewłaściwie przeprowadzonego procesu technologicznego czy też kulinarnej obróbki termicznej staje się źródłem szkodliwych substancji potencjalnie rakotwórczych. Jednym z takich szkodliwych związków chemicznych są nitrozoaminy.

Zobacz także: Dieta japońska. Kryje się w niej tajemnica długowieczności. To jedzą Japończycy

Kiedy w jedzeniu powstają nitrozoaminy?

Nitrozoaminy powstają podczas obróbki termicznej żywności, w trakcie przechowywania jedzenia, a także już w przewodzie pokarmowym, pod wpływem działania kwasu solnego zawartego w soku żołądkowym.

Nitrozoaminy mają działanie kancerogenne i są przyczyną nowotworów:

  • wątroby,
  • jelita grubego,
  • płuc,
  • trzustki,
  • żołądka,
  • nerek,
  • pęcherza moczowego,
  • przełyku,
  • języka.

W takich produktach spożywczych znajdują się rakotwórcze nitrozoaminy. Zobacz:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska