Dlaczego warto pić mleko, jeść przetwory mleczne? Czy wyjdzie nam to na zdrowie, czy wręcz przeciwnie?
Obecnie promuje się codzienne spożywanie porcji mleka i produktów mlecznych przez dzieci i dorosłych. Słyszymy jednak coraz częściej głosy badaczy i lekarzy praktyków, że mleko wcale nie jest doskonałe, niektórzy nawet nazywają go cichym zabójcą!
Może wywoływać raka?
Czytając książkę dr Nand Kishare Sharma zatytułowaną "Mleko - cichy morderca" dowiemy się, że mleko może być przyczyną wielu chorób, szczególnie groźnych dla dzieci. Chodzi m.in. o alergię, astmę oskrzelową, chroniczny katar, zapalenie oskrzeli, płuc, uszu, choroby wątroby i trzustki, zaparcia, biegunki, próchnicę i schorzenia przyzębia.
Czytając dalej natkniemy się na wyniki badań prowadzonych przez T. Sigimura i wielu innych, którzy odkryli, że w trakcie obróbki cieplnej mleka, ogrzewane białko wykazuje silne właściwości rakotwórcze i mutagenne (zmieniające kod genetyczny), a niektóre związki wyizolowane z ogrzewanego białka podane zwierzętom wywoływały u nich raka.
Cukier mleczny i tłuszcz również ulegają zmianom pod wpływem ogrzewania i również mogą przekształcić się w substancje rakotwórcze i mutagenne. Na koniec dowiemy się, że mleko pasteryzowane - według dr M. Murray - jest "bakteryjną zupą", ponieważ zabite bakterie w czasie pasteryzacji pozostają w mleku.
Oręż w walce z osteoporozą
Po drugiej stronie barykady mamy liczne kampanie, które zachęcają nas do picia mleka - słyszymy np. "Pij mleko - będziesz wielki". Kiedy pragniemy odżywiać się zgodnie z piramidą zdrowego żywienie, publikowaną m.in. przez Instytut Żywności i Żywienia, powinniśmy każdego dnia wypijać 2 szklanki mleka lub zamiennie kefiru, jogurtu, oraz 1-2 plastry serów.
Czytaj także: Mlekomaty podbijają toruński rynek
Z raportu dotyczącego spożycia mleka i jego wpływu na zdrowie, opracowanego przez Radę Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka (z roku 2007) wynika jasno, że kobiety regularnie spożywające mleko i jego przetwory są mniej podatne na rozwój raka piersi, a jedzenie nisko tłuszczowych przetworów mlecznych, zgodnie z aktualnymi zaleceniami, znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego (otyłość, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca).
Liczne badanie potwierdzają także profilaktyczne działanie mleka i produktów mlecznych w walce z osteoporozą.
Wybór należy do każdego z nas. Bądźmy świadomi i czujnie śledźmy najnowsze nowinki o kubku mleka.
Czytaj e-wydanie »