Warzywa i owoce sezonowe w kwietniu
Na straganach i w sklepach dostępne są już nowalijki, czyli pierwsze świeże warzywa. Po zimie w końcu wybór warzyw i owoców będzie naprawdę duży, a co najważniejsze, cały czas będzie się powiększał.
Warzywa i owoce wiosną są bardziej kolorowe i bogatsze w smaku. Warto zatem zadbać, by nasze codzienne menu było nimi wypełnione. Dań, które można przygotować z ich użyciem, jest wiele. W kwietniu można już śmiało sięgnąć po wiele ziół, warzyw liściowych i cebulowych, korzeniowych i bulwiastych oraz owoców.
Jakie warzywa i owoce sezonowe pojawiają się kwietniu? Po które sięgnąć, by były jak najlepsze w smaku? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Produkty naturalne, które występują podczas danej pory roku w naszej okolicy, są najlepsze do jedzenia właśnie w takim czasie. Dlaczego? Podczas swojego sezonu warzywa i owoce mają największą wartość odżywczą. Ponadto, ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka, dzięki czemu nie tracą świeżości.
Możliwość jedzenia naturalnie dojrzałych produktów pozwala na dostarczenie organizmowi większej ilości minerałów i witamin. Tym samym, taki wybór jest dla nas najzdrowszy.
Nie można też zapominać o istotnym dla wielu osób aspekcie ekonomicznym. Podczas sezonu dane owoce i warzywa można kupić w najniższej cenie, a dzięki temu zaoszczędzić. To też dobry czas, aby zrobić większe zapasy, np. przygotować domowe przetwory lub zamrozić takie produkty