Świeże zioła urozmaicą nasze potrawy, ale nie jest to przecież ich jedyna zaleta. Mają przecież działanie zdrowotne i pięknie się prezentują (na przykład czerwonolistne odmiany bazylii). Jeśli myślicie o tym, żeby mieć je na wyciągnięcie ręki, wybierzcie miejsce na ogródek ziołowy.
Gdzie sadzić zioła
Najlepszym punktem jest miejsce ciepłe, ciche, słoneczne - musi być odsłonięte od silnych wiatrów. Uwaga, zioła powinny mieć stale wilgotne podłoże, ale nie mogą stać w wodzie. Kto chce cieszyć się ogródkiem ziołowym, musi też cierpliwie walczyć z chwastami, które zabierają wodę, światło czy składniki odżywcze zawarte w glebie.
Idealny moment na zbiór, to godziny przedpołudniowe - aura powinna być pogodna. Co istotne, zbieramy je od lipca do końca sierpnia. Jeśli chodzi o suszone zioła, należy je przechowywać w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu (wiążemy je w pęczki, wieszamy).
Najpopularniejszymi ziołami są mięta, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn, lubczyk, melisa.
Zioła, które mogą rosnąć w jedne doniczce:
- ogórecznik
- trybula
- rzeżucha
- majeranek
- pietruszka
Zioła, które lubią "samotność" to lawenda, lubczyk, bylica.
Co do czego pasuje? Dobrze dobrane zioła wydobywają smak i aromat potraw
