
Ta przyprawa nie jest polecana do barszczu czerwonego. Unikaj jej również w innych potrawach - powoduje nadciśnienie, szkodzi nerkom, zwiększa ryzyko raka. Szczegóły na kolejnych slajdach.

NIE DODAWAJ TEGO DO BARSZCZU - KOSTKA ROSOŁOWA
Wiele osób, by ułatwić sobie przygotowanie barszczu i zrobić go tańszym kosztem, gotuje bulion na kostce rosołowej. To poważny błąd. Aż 50 proc. składu kostki rosołowej stanowi sól. Fatalnie wpływa ona na nerki oraz ciśnienie krwi.

TA PRZYPRAWA DO BARSZCZU JEST SZKODLIWA
Kostka rosołowa zawiera w sobie również utwardzony tłuszcz roślinny oraz wzmacniacze smaku - między innymi popularny glutaminian. Ten ostatni powszechnie dodawany jest do potraw typu fast-food. Przyprawy roślinne, warzywne oraz mięsne to zaledwie ułamki procent.

KOSTKA ROSOŁOWA A CHOROBY SERCA
Częste korzystanie z kostek rosołowych i spożywanie potraw typu fast-food może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy, cukrzycy.