https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten dodatek do barszczu obciąża nerki i zwiększa ryzyko raka. Jest bardzo szkodliwy

JG
Ta przyprawa nie jest polecana do barszczu czerwonego. Unikaj jej również w innych potrawach - powoduje nadciśnienie, szkodzi nerkom, zwiększa ryzyko raka. Szczegóły na kolejnych slajdach.
Ta przyprawa nie jest polecana do barszczu czerwonego. Unikaj jej również w innych potrawach - powoduje nadciśnienie, szkodzi nerkom, zwiększa ryzyko raka. Szczegóły na kolejnych slajdach. Archiwum Polska Press
Barszcz to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Właściwie przyrządzony może być skarbnicą właściwości odżywczych. Wiele osób korzysta jednak z półproduktów. Podpowiadamy, jaka przyprawa stosowana do zrobienia barszczu jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia.

Właściwości barszczu czerwonego

Barszcz to zupa bogata w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jego głównym składnikiem są buraki, które zawierają między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo. Są również bogate w błonnik.

Barszcz czerwony należy do potraw, które wspomagają trawienie - regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo składniki w nim zawarte wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i wspomagają odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób dodaje do barszczu także przyprawy korzenne, tym samym zupa świetnie rozgrzewa przy przeziębieniu.

Zobacz także:Najładniejsze stroiki świąteczne na stół lub komodę. Piękne dekoracje na Boże Narodzenie z kwiaciarni

Jak ugotować barszcz czerwony?

Barszcz czerwony można ugotować na zakwasie z buraków i warzywnym wywarze lub bulionie i kawałkach buraczków. Można użyć bulion warzywny, drobiowy lub wołowy. Najbardziej polecany jest bulion wołowy, który jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Sprawdzi się szponder lub pręga wołowa.

Trik na ładny kolor barszczu

Aby utrwalić ładny kolor barszczu i dodać mu kwaskowości, kucharze polecają użyć octu lub soku z cytryny. Ważne - zrób to od razu, zanim jeszcze buraki się zagotują. Zahamuje on wówczas proces rozkładu buraczanego barwnika. Nada się zarówno ocet spirytusowy, jak i jabłkowy czy balsamiczny. Najłagodniejszą opcją będzie ocet jabłkowy.

Ten dodatek do barszczu obciąża nerki i zwiększa ryzyko raka

Właściwie przyrządzony, domowy barszcz to prawdziwa skarbnica właściwości odżywczych. Sytuacja ma się inaczej, gdy korzystamy z pół produktów. Oto przyprawa do barszczu, która może obciąża nerki i zwiększa ryzyko chorób nowotworowych - szczegóły zobacz w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska