Właściwości barszczu czerwonego
Barszcz to zupa bogata w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jego głównym składnikiem są buraki, które zawierają między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo. Są również bogate w błonnik.
Barszcz czerwony należy do potraw, które wspomagają trawienie - regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo składniki w nim zawarte wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i wspomagają odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wiele osób dodaje do barszczu także przyprawy korzenne, tym samym zupa świetnie rozgrzewa przy przeziębieniu.
Zobacz także:Najładniejsze stroiki świąteczne na stół lub komodę. Piękne dekoracje na Boże Narodzenie z kwiaciarni
Jak ugotować barszcz czerwony?
Barszcz czerwony można ugotować na zakwasie z buraków i warzywnym wywarze lub bulionie i kawałkach buraczków. Można użyć bulion warzywny, drobiowy lub wołowy. Najbardziej polecany jest bulion wołowy, który jest niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Sprawdzi się szponder lub pręga wołowa.
Trik na ładny kolor barszczu
Aby utrwalić ładny kolor barszczu i dodać mu kwaskowości, kucharze polecają użyć octu lub soku z cytryny. Ważne - zrób to od razu, zanim jeszcze buraki się zagotują. Zahamuje on wówczas proces rozkładu buraczanego barwnika. Nada się zarówno ocet spirytusowy, jak i jabłkowy czy balsamiczny. Najłagodniejszą opcją będzie ocet jabłkowy.
Ten dodatek do barszczu obciąża nerki i zwiększa ryzyko raka
Właściwie przyrządzony, domowy barszcz to prawdziwa skarbnica właściwości odżywczych. Sytuacja ma się inaczej, gdy korzystamy z pół produktów. Oto przyprawa do barszczu, która może obciąża nerki i zwiększa ryzyko chorób nowotworowych - szczegóły zobacz w poniższej galerii.
