
PĄCZKI WYTRAWNE Z MIĘSEM
Wytrawne pączki wracają do łask i cieszą się sporym zainteresowaniem. Zwłaszcza dlatego, że są wyjątkowo zaskakujące w smaku. Mięciutkie, puszyste ciasto skrywające pyszne mięsne nadzienie - to może być także ciekawy pomysł na obiad czy kolację. Pączki wytrawne przyrządza się dokładnie tak samo, jak słodkie pączki, jedyna zmiana to redukcja ilości cukru na rzecz dodatku soli i ewentualnie innych przypraw (np. chili). Można je smażyć, można upiec. Do farszu z mielonego mięsa warto dodać ulubione zioła i przyprawy. Można również wzbogacić smak warzywami - papryką, kukurydzą, cebulą a także żółtym serem.

PĄCZKI WYTRAWNE Z BOCZKIEM
Podsmażone skwarki można dorzucić do ciasta, by przyjemnie chrupały oraz nadały mu aromatu i smaku wędzonki. Inną opcją jest ułożenie wysmażonych plastrów bekonu na wierzchu pączka, by dodatkowo go udekorować.

PĄCZKI WYTRAWNE Z SERAMI[
Wytrawne pączki mogą występować także w wersji bezmięsnej, np. z dodatkiem parmezanu (nadziane nim lub jedynie posypane z wierzchu) albo polane serowym sosem. Idealny będzie ostry dip na bazie cheddara, papryczki chili i niesłodzonego mleka skondensowanego, który swoją konsystencją będzie pasował do ciasta drożdżowego a nie sprawi, że pączek rozmięknie.

PĄCZKI WYTRAWNE Z DZICZYZNĄ
Ciekawym farszem do pączków może być mus z dziczyzny, np. sarniny z dodatkiem wieprzowiny, cebuli, koniaku, pietruszki i innych przypraw.