
Zobacz w galerii przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, oponki, faworki/chruściki, róże karnawałowe i churrosy

Oponki serowe
Składniki: 500 g twarogu mielonego z wiaderka, 500 g mąki pszennej tortowej, 4 żółtka jajek, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, wódki lub octu, olej do smażenia, cukier puder
Wykonanie: mąkę łączymy z twarogiem, cukrem, żółtkami, sodą, proszkiem, alkoholem/octem i śmietaną. Zagniatamy. Oprószamy mąką. Rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok. 1,5cm. Wycinamy szklanką kółka. Na środku wycinamy dziurkę kieliszkiem. Rozgrzewamy tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Smażymy oponki z obu stron, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Róże karnawałowe
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania, dżem lub wiśnie z konfitury
Wykonanie: Do wycięcia krążków potrzebujemy 3- 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych form różnej wielkości. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy. Kładziemy na blat. Drewnianym wałkiem uderzamy w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwijamy i znów zbijamy wałkiem – i tak około 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy porcjami. Blat podsypujemy minimalną ilością mąki. Z ciasta wycinamy krążki różnej wielkości. Nacinamy je w kilku miejscach, by uformować płatki. Układamy 3- 5 krążków na sobie - od największego do najmniejszego. Nacięcia nie powinny się nakładać. Mocno naciskamy palcem w środku, by krążki się zlepiły. Róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej róży nakładamy trochę dżemu lub wiśnię z konfitury.

Faworki/chruściki
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie: mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy. Kładziemy na blat. Drewnianym wałkiem uderzamy w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwijamy i znów zbijamy wałkiem – i tak około 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym lekko mąką. Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3- 4 cm. Tniemy je w poprzek, by powstały prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9 - 10 cm. Każdy nacinamy w środku. Formujemy chrusty - przez nacięcie przeciągamy jeden koniec, jakbyśmy robili supeł. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.