
Churrosy
Składniki: 100 g masła, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 1 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 1 litr oleju, cukier puder, cynamon, 100 ml śmietanki 30% oraz 100 g czekolady deserowej
Wykonanie: 250 ml wody gotujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką około 2 minut, aż powstanie gładka masa. Studzimy. Wbijamy pojedynczo jajka, po każdym mieszamy do połączenia się składników. Umieszczamy ciasto w rękawie cukierniczym lub worku foliowym. Wyciskamy kawałki o długości około 8-10 cm prosto do rozgrzanego tłuszczu (180 stopni C). Końce odcinamy nożyczkami lub nożem. Smażymy po kilka sztuk, około 2 minut z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone churrosy posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Podajemy z sosem czekoladowym (do zagotowanej śmietanki dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia)

Pączki tradycyjne
Składniki:
na ciasto: 1 szklanka (250 ml) mleka, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 żółtka, 4 łyżki masła roztopionego i ostudzonego, 2 łyżki spirytusu
dodatkowo: 1 litr oleju rzepakowego lub smalcu, marmolada (wieloowocowa lub różana, ewentualnie powidła śliwkowe albo konfitura z róży, truskawek lub pomarańczy), 100 g cukru pudru, opcjonalnie skórka pomarańczowa do posypania i sok z cytryny do lukru
Wykonanie: do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na pianę. Do mąki wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera na najmniejszych obrotach. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, wygniatamy przez 2-3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na placek (na wysokość około 2 cm). Ostrą szklanką wycinamy kółka (średnica około 6-7 cm). Z pozostałego ciasta lepimy kulkę, zagniatamy, rozpłaszczamy i wycinamy resztę krążków. Krążki zostawiamy na stolnicy, przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Rozgrzewamy olej/smalec (15 minut przed końcem wyrastania pączków) do temperatury 180 stopni. Pączki wkładamy na tłuszcz. Smażymy partiami, po około 5 pączków, przez około 2 minuty z każdej strony. Paczki wyjmujemy 2 widelcami lub łyżką cedzakową. Odkładamy na talerze (gdy wyłożymy je papierowymi ręcznikami pochłoną część tłuszczu). Wykańczamy – możemy ciepłe pączki maczać w lukrze i posypać skórką pomarańczową albo ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Pączki KETO (dla osób na diecie, bez mąki i cukru)
Składniki: 250 g serka mascarpone, 50 g łupiny babki jajowatej, 4 jajka, 2-3 łyżki słodziku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, do dekoracji słodzik (erytrol, ksylitol), cytryna lub czekolada
Wykonanie: jajka lekko ubijamy, łączymy z mascarpone, dodajemy proszek do pieczenia, słodzik i łupinę babki jajowatej. Można dodać aromat lub sok z cytryny. Odstawiamy na 10-15 minut, aż ciasto zgęstnieje. Z ciasta formujemy 6 kulek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut – połowę czasu z termoobiegiem w temp. 175 stopni C, a następnie „góra-dół” w temperaturze 160 stopni. Pączki możemy posypać słodzikowym pudrem lub polać lukrem z erytrytolu/ksylitolu, ewentualnie polewą czekoladową.