
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy włącza się czosnek i cebulę do codziennego menu? Eksperci wymieniają wiele skutków.
Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych regularnego jedzenia tych warzyw. Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

CZOSNEK MOŻE ZŁAGODZIĆ BÓL ZĘBA
Czosnek może zdziałać w ustach więcej, niż tylko zadowolić kubki smakowe. Umieszczenie świeżo pokrojonego czosnku na bolącym zębie przyniesie ulgę i pomoże złagodzić ból. Żucie świeżego czosnku uwalnia jego najważniejszą substancję czynną - allicynę, która ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Allicyna eliminuje szkodliwe bakterie, które mogą być przyczyną bólu zębów.

CZOSNEK MOŻE ZMNIEJSZAĆ RYZYKO ROZWOJU NIEKTÓRYCH NOWOTWORÓW
Liczne badania wykazały powiązania między spożywaniem czosnku a zapobieganiem nowotworom. W szczególności obiecujące są wyniki badań, łączące przeciwnowotworowe działanie czosnku w przypadku raka żołądka, prostaty i okrężnicy.

CZOSNEK MOŻE OBNIŻAĆ POZIOM CHOLESTEROLU
Czosnek ma spory wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Prócz obniżania ciśnienia, może również obniżyć poziom cholesterolu. Jak wykazały badania, allicyna w czosnku może pomóc w obniżeniu poziomu lipidów we krwi, w tym cholesterolu i trójglicerydów. Stwierdzono również inne pozytywne skutki czosnku na zdrowie serca, w tym rozluźnienie naczyń krwionośnych i zapobieganie nieprawidłowemu powiększeniu mięśnia sercowego.