Zobacz wideo: Szacunek zbiorów zbóż, warzyw i owoców 2021
Kalafior to jedno z ulubionych warzyw z rodziny kapustnych. Znane i lubiane, w ostatnim czasie pojawia się w menu częściej niż dotychczas i to często w nowatorskiej odsłonie. Z kalafiora można zrobić ryż, ciastka, puree czy ciasto do pizzy.
Kalafior ma dość neutralny smak i jest na tyle uniwersalny, że stał się naturalnym dodatkiem do wielu ulubionych przepisów. Kalafior to idealne rozwiązanie dla tych, którzy starają się ograniczyć spożycie węglowodanów, zwiększyć spożycie błonnika lub ograniczyć kalorie.
To Cię może też zainteresować
Kalafior jest ukochanym warzywem osób odchudzających się, ponieważ jest nie tylko niskokaloryczny, ale także zawiera sporo błonnika. To warzywo jest naturalnym źródłem ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C wspomagająca odporność i wapń budujący kości, ale także zawiera korzystne fitochemikalia, takie jak chlorofil.
Jednak istnieją pewne efekty uboczne jedzenia popularnego warzywa, jakim jest kalafior, o których każdy powinien wiedzieć.
To dzieje się z organizmem, gdy jesz kalafiora - lista
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy włączymy kalafiora do diety? Eksperci wymieniają wiele skutków. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych jedzenia kalafiora. Poznaj je w poniższej galerii:
