
Jakie mogą być skutki uboczne jedzenia kalafiora? Zdaniem naukowców i dietetyków, reakcja organizmu może być zaskakująca.
Kalafior to jedno z ulubionych warzyw z rodziny kapustnych. Jest ukochanym warzywem osób odchudzających się, ponieważ jest nie tylko niskokaloryczny, ale także zawiera sporo błonnika. To warzywo jest naturalnym źródłem ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C wspomagająca odporność i wapń budujący kości, ale także zawiera korzystne fitochemikalia, takie jak chlorofil.
Jednak istnieją pewne efekty uboczne jedzenia popularnego warzywa, jakim jest kalafior, o których każdy powinien wiedzieć.
Co dzieje się z organizmem, gdy zjesz kalafiora? Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych jedzenia kalafiora. Poznaj je na kolejnych slajdach >>>>>

NADMIAR GAZÓW I WZDĘCIA
Po zjedzeniu kalafiora można doświadczyć gazów i wzdęć. Podobnie jak wszystkie warzywa kapustne (takie jak brokuły i brukselka), kalafior zawiera złożoną rafinozę cukrową. Ten cukier jest trudny do rozbicia przez ludzkie ciało, a z kolei przemieszcza się w postaci niestrawionej do jelita grubego, gdzie fermentują go bakterie, co może prowadzić do powstawania gazów i wzdęć.
Gotowanie kalafiora może ułatwić jego trawienie. W czasie gotowania rozkładają się niektóre z węglowodanów, aby jelita mogły je łatwiej przepuszczać i wchłaniać to, czego potrzebują.

ZMNIEJSZA RYZYKO ZACHOROWANIA NA NIEKTÓRE NOWOTWORY
Wiele osób sięga po kalafiory jako warzywo o niskiej zawartości węglowodanów i kalorii. Ale kalafior zawiera też przeciwutleniacz zwany indolo-3-karbinolem, który wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju nowotworów układu rozrodczego zarówno u mężczyzn, jak i kobiet (takich jak rak piersi i rak prostaty).
Inny składnik znaleziony w kalafiorze, zwany sulforafanem, został również powiązany ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów.

MOŻE OSŁABIAĆ DZIAŁANIE LEKÓW ROZRZEDZAJĄCYCH KREW
Kalafior jest bogaty w witaminę K, co może stanowić problem, jeśli przyjmujesz niektóre leki, w szczególności leki rozrzedzające krew. Leki rozrzedzające krew mogą wchodzić w interakcje z witaminą K, więc osoby przyjmujące te leki są często ostrzegane przez swoich lekarzy, aby obserwowały i monitorowały jej spożycie. W niektórych przypadkach przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy K może spowodować, że dawka leku rozrzedzającego krew nie zadziała, co zwiększa ryzyko powstania niebezpiecznego zakrzepu krwi.